divendres, 29 de gener del 2010

El Ple de l’Ajuntament aprova les operacions de crèdit per l’EOI i el Mercat Central que fan que la inversió municipal ascendeixi a 76 Meur aquest 201

El Ple de l’Ajuntament aprova les operacions de crèdit per l’EOI i el Mercat Central que fan que la inversió municipal ascendeixi a 76 Meur aquest 2010
de Tot Tarragona - Diari digital independent
El Plenari extraordinari de l’Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres ha aprovat de forma definitiva el pressupost municipal general de 2010, amb 15 vots a favor (PSC-ERC) i 10 en contra (CiU-PP). També s’ha aprovat l’operació de crèdit a càrrec d’SMHAUSA de 9,5 milions d’euros per finançar les obres de l’Escola Oficial d’Idiomes a la Chartreuse, així com també el finançament de 30,6 milions d’euros a càrrec d’ESPIMSA per les obres de remodelació del Mercat Central. Segons l’Alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, l’aprovació d’aquestes inversions lligades a les que es contemplen ja als pressupostos i amb les del Fons d’Inversió Local per enguany que pugen a 11 milions d’euros, fan un total de 76 milions d’euros d’inversió, “un punt d’inflexió que farà que Tarragona segueixi guanyant lideratge en matèria comercial, cultural i d’ensenyament”. I és que tal i com ha manifestat Ballesteros, el finançament de l’EOI i el Mercat s’ha aconseguit negociant amb Caixa Tarragona, Caixa Galicia i l’ICO, “la situació econòmica no deu ser tan dolenta a l’Ajuntament quan hi ha entitats bancàries que aposten per la nostra ciutat, això és un aval per Tarragona que aborda un període de grans inversions”.

Les crítiques de l’oposició s’han centrat en el fet que les operacions aprovades suposarien un creixement en l’endeutament de consistori. L’Alcalde ha volgut deixar clar però, que el crèdit per l’EOI no computa per l’endeutament i que la Generalitat retornarà el capital en 30 anys, amb interessos i despeses de gestió.

Des de CiU, que han votat a favor de les operacions de crèdit perquè beneficien la ciutat, la seva regidora Victòria Forns, ha criticat que sigui el consistori qui realitzi una inversió que li correspon a la Generalitat i que l’Ajuntament amortitzi el crèdit en 26 anys a les caixes mentre que la Generalitat retorna els diners en 30. Ha demanat també que aquesta operació no tingui conseqüències negatives per a les funcions socials que ha de desenvolupar SMHAUSA. L’Alcalde ha assegurat que la quota no pujarà “un sol euro” per sobre del que ingressarà la Generalitat.

Per Alejandro Fernández, portaveu del PP -que s’han abstingut en la votació tant del finançament de l’EOI com del Mercat-, ha posat en dubte la gestió realitzada en el projecte del Mercat Central. Ha retret a Sergi de los Rios que s’hagi demanat un crèdit sense tenir encara el projecte definitiu i pensa també que és discutible que s’afirmi que els paradistes estan contents. De los Rios, ha defensat la seva gestió, “hem anat a buscar crèdit i el tenim, a demanar finançament a l’Estat que serà de 8 milions d’euros, hem fet 15 mesos d’estudis arqueològics per presentar-ho a la Comissió de Cultura de la Generalitat per a que autoritzés l’inici de les obres i ara les hem començat amb el desviament de serveis”.

Raül Font, regidor de CiU, ha lamentat que l’Ajuntament no hagi demanat responsabilitats a Mercasa pel sobrecost de les obres quan en un principi en l’etapa en que governava CiU i ell era president d’ESPIMSA el van assegurar que era de 18 milions d’euros i que finançarien la meitat del projecte. L’Alcalde ha afegit al respecte, que per tal d’accelerar les obres s’han començat ja en paral•lel a la finalització del projecte executiu i aquest contempla tot el que es demanava amb l’únic canvi de tenir dues plantes d’aparcament en comptes de quatre.