dimarts, 21 d’abril del 2009

100.000 catalans ja no cobren la prestació d’atur

Difícils moments els que ens toquen viure. En això sembla ser que finalment ens hi hem posat tots d’acord, fins i tot els governs socialistes i dic governs referint-me al govern de l’estat , a l’autonòmic i als municipals que són dirigits sota les sigles del PSOE-PSC. Aquests que durant molts mesos “negaven la major” i ara s’omplen la boca demanant als qui no tenim responsabilitat de govern que treballem frec a frec per sortir de la crisi econòmica que molts ja anunciaven des de feia mesos. Mentre ells vivien en el país de les meravelles, fent gala a nivell internacional del bon posisicionament econòmic d’Espanya, competint de manera infantil amb altres membres de la Unió Europea que ara ja veiem que són capaços d’implementar estratègies econòmiques que donen signes de milloria, quan nosaltres estem entrant en lo pitjor de la crisi.
Potser el govern socialista cal que observi els indicadors socials, jo els parlaré només d’un la taxa d’atur. Espanya lidera amb un 15,5 % la taxa d’atur d’Europa. La recessió és profunda i l’atur pot arribar el 2010 al 19%, si no es prenen mesures. Segons “l’Informe de projeccions de l’economia espanyola” l’atur que arribarà enguany al 17%, la caiguda de la inflació i l’ajustament salarial és l’escenari sobre el que hem de treballar si volem activar mesures que ens ajudin a superar la crisi.
Una dada encara més esgarrifosa en relació a l’atur, 100.000 catalans han deixat de cobrar la prestació d’atur. I ara què farà el govern, com ho gestionarem això des dels municipis?. Quina capacitat tenen els nostres ajuntaments per a salvar la situació?. Hem de treballar sota un sistema de garanties socials que permetin viure amb dignitat als nostres conciutadans que es veuen abocats a la marginació. S’adona el govern socialista que potser la política de xec practicada en els darrers anys no solucionarà res?. Cal activar polítiques socials dirigides a protegir els més vulnerables. El cafè per a tots resulta injust i més en temps de crisi, ja no podem continuar amb polítiques populistes que només cerquen el vot.
CiU proposa un Pla d’Acció per lluitar contra la crisi, em fixaré només en dues de les 10 mesures que ens proposa Artur Mas: el Pla d’austeritat per a l’Administració catalana i espanyola. Tot el que es pugui estalviar s’ha de destinar a l’atenció a les persones i famílies que pateixen de manera directa els efectes de la crisi, i en especial aquells qui ja han exhaurit la prestació d’atur, recordem la dada : 100.000 són els catalans en aquesta situació. Una segona mesura passa per reforçar el nostre estat del benestar i cal començar per fer polítiques de distribució dels recursos més justes, incidint sobre tot en les situacions de major marginació. Si no treballem sota aquests paràmetres la fractura social apareixerà i s’escamparà com a taca d’oli. Una societat fracturada és una societat en la que la conflictivitat social està garantida. Cal treballar per prevenir-ho, i això suposa prendre decisions des del govern que garanteixin una societat justa i cohesionada.

M. Victòria Forns
Consellera de CiU
Ajuntament de Tarragona