divendres, 12 de març del 2010

El futur de Tarragona topa amb la Generalitat

de Notícies TGN de admin

El govern tripartit intenta aplicar una política de desenvolupament conjunt del territori a costa de la pèrdua de pes de la capital tarragonina. La Llei de vegueries, els entrebancs en l’aprovació del POUM i el trasllat de cicles formatius, els darrers exemples

La política de potenciació conjunta del territori que intenta aplicar el govern de la Generalitat en el cas de les comarques de Tarragona, política positiva i necessària, no sembla incloure la ciutat de Tarragona. Els esforços del govern tripartit per dotar de més infraestructures i serveis el conjunt del territori durant els últims anys s’han vist culminats amb importats avenços a la ciutat veïna de Reus (on, per exemple, ja s’està a punt d’inaugurar el nou hospital i el Tecnoparc), mentre que a Tarragona no tenim cap nou equipament que el president Montilla pugui venir a inaugurar abans de les eleccions autonòmiques. De fet, tots els projectes històrics de la capital (façana marítima, Escola Oficial d’Idiomes, Ciutat Judicial, Pla d’Ordenació Urbanística, etc.) continuen sense ser una realitat.

1. Llei de vegueries
La manca de sensibilitat de la Generalitat envers les necessitats de creixement de la ciutat tarragonina s’ha vist agreujada recentment amb la Llei de vegueries, que posa en dubte la capitalitat històrica de Tarragona en ‘benefici del territori’, mentre que no discuteix la capitalitat de Barcelona, Lleida o Girona. En una mateixa línia desafortunada, el màxim responsable del Govern de la Generalitat a les nostres comarques, Xavier Sabaté, ja va opinar que contestar les 5.044 al·legacions a la Llei presentades per la societat civil de Tarragona era “massa feina per als funcionaris de la Generalitat”. En declaracions recents, però, ha assegurat que “Tarragona era capital fa 2.000 anys i no ho deixarà de ser ara”. A la polèmica Llei de vegueries, però, s’hi han d’afegir ara esdeveniments recents que posen en entredit la consideració que l’executiu català té envers l’encara capital de les comarques del sud de Catalunya.
2. POUM
L’Ajuntament de Tarragona fa anys que treballa en l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona (POUM), document que ha d’establir les noves zones urbanitzables de la ciutat i que ha de marcar el full de ruta per al creixement del municipi, tant pel que fa a habitatges com a equipaments. Des de la regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament s’apunta que l’endarreriment en l’aprovació provisional del pla urbanístic respon als constants canvis de legislació plantejats pel govern de la Generalitat i als continus requisits marcats per l’administració, especialment, en matèria de seguretat. El cert és que el POUM ja porta 10 anys de retard i només Tarragona i els seus ciutadans són els afectats per la ineficiència de les administracions en aquesta matèria transcendental tant per a la inversió pública com per a la privada.
3. Cicles formatius
La darrera decisió del tripartit prové de la conselleria d’Educació. Després de 20 anys de funcionament al complex educatiu de la Laboral, el govern català decideix ara traslladar a la capital del Baix Camp el cicle formatiu d’higiene bucodental. Els arguments d’aquesta decisió no convencen la comunitat educativa de Tarragona, que ja pregunta: quina serà la pròxima?

I més…
Ciutat Judicial
La nova Ciutat Judicial de Tarragona acumula ja un parell d’anys d’endarreriment i no estarà en marxa fins a final de 2011, si tot va bé. La saturació als jutjats actuals és pràcticament insostenible.

Escola Oficial d’Idiomes
La vella reivindicació de la capital tarragonina continua sent només una declaració d’intencions. Al final, l’Ajuntament tarragoní ha hagut d’avançar els diners (8 milions d’euros) per iniciar el trasllat de l’EOI a l’antiga Chartreuse.

L’AVE AL CENTRE
Finalment el Departament d’Obres Públiques no ha tingut més remei que escoltar la voluntat de l’Ajuntament de Tarragona i de la Cambra i defensarà a Madrid la projecció d’un by-pass que eviti que Tarragona sigui l’única capital catalana sense parada d’AVE al seu centre urbà

1. LLEI DE VEGUERIES: Arriba l’hora de la veritat per a Tarragona
Aquest dilluns dia 8 de març ha entrat al Parlament de Catalunya la Llei de vegueries. L’objectiu del govern català és sotmetre-la a votació i aprovar-la abans que finalitzi la legislatura.
Els vots favorables de PSC, ICV i ERC donaran llum verda a la polèmica nova divisió territorial de Catalunya, motiu pel qual des del PP de Tarragona s’apunta que l’única possibilitat perquè la ciutat conservi intacta la seva capitalitat és que la llei es retiri i no arribi a votar-se a la cambra catalana. El mateix pensen els integrants del grup municipal de CiU, que, tot i que no es mostren contraris a la divisió del territori català en vegueries, sí que han reclamat la retirada de la llei per anar en contra dels interessos de la capital tarragonina i per considerar-la ‘inoportuna i mancada del consens necessari’. L’equip de govern de l’Ajuntament, de la seva banda, no ha demanat en cap moment la retirada de la Llei. L’alcalde Ballesteros confia que la seva tàctica de ‘crear complicitats i treballar als passadissos del Parlament’ donarà resultats. No obstant això, ara per ara, i vista la predisposició del govern català durant tot el procés -ja que ni va contestar les 5.044 al·legacions presentades per la societat civil tarragonina- es fa difícil pensar que les gestions de l’alcalde aconseguiran incloure al text final de la Llei les dues reivindicacions que es van fer a les escales de la Catedral, és a dir, Vegueria de Tarragona i Tarragona capital.
El passat dia 2 de febrer el govern tripartit va mostrar clarament el seu posicionament envers les reivindicacions fetes des de Tarragona. El document aprovat per l’executiu no contempla ni la capitalitat indiscutible de Tarragona al territori ni tampoc el nom de ‘Vegueria de Tarragona’. Per tant, mentre Lleida, Girona i Barcelona sí que donaran nom a les vegueries de la seva àrea d’influència, en el cas de les comarques tarragonines, el terme amb major protagonisme serà el del ‘Camp’. Amb l’entrada de la Llei al Parlament arriba l’hora de la veritat per a l’alcalde de Tarragona i els seus companys de govern d’ERC. Tots dos han apostat fort per aconseguir incloure les peticions de Tarragona durant els tràmits parlamentaris i, d’aquesta manera, fer que la llei finalment sigui satisfactòria per la ciutadania que els va donar confiança en les darreres eleccions municipals.
El cert, però, és que Tarragona ja va fer pública la seva voluntat de manera indiscutible en la concentració ciutadana del 30 de desembre i a través de més de 5.000 al:legacions, sense que això incidís de cap manera en els plantejaments inicials del govern català. Tampoc no van donar resultat les nombroses reunions mantingudes per l’alcalde amb el conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs, i el mateix president de la Generalitat, José Montilla.

Aregio: ‘Si fos l’alcalde, jo ja hauria posat el carnet a disposició del partit’
El portaveu de CiU a l’Ajuntament de Tarragona, Joan Aregio, assegura que “l’alcalde s’està equivocant en la tàctica per defensar els interessos de la ciutat. Anar a defensar els arguments de Tarragona al Parlament, on conflueixen interessos molt diversos, tant territorials com polítics, és molt perillós. És molt trist que el nostre alcalde hagi d’anar a explicar a un diputat de la Garrotxa o del Pla de l’Estany per què Tarragona mereix ser qualificada com a capital de les nostres comarques”. Aregio va més enllà i afegeix que “Ballesteros va perdre una gran oportunitat de tirar enrere la llei. Podria haver marcat una estratègia conjunta amb l’alcalde de Lleida. Però no, ha preferit no enfrontar-se al PSC”. Segons Aregio, “no sé com s’ho farà l’alcalde, però el que tinc clar és que si jo fos Ballesteros, hauria posat fa dies el meu carnet a disposició del partit. Ell és alcalde de Tarragona, no alcalde del PSC”.

2. POUM: El retard en l’aprovació del pla urbanístic perjudica la iniciativa privada
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona (POUM) porta un endarreriment de 10 anys i la ciutat està esgotant el seu sòl urbanitzable de manera preocupant. Tot i que des de l’Ajuntament de Tarragona s’anuncia que l’aprovació provisional es farà durant les pròximes setmanes, el cert és que el retard en el calendari previst per l’Ajuntament respon als nombrosos impediments que els tècnics municipals s’estan trobant amb les normatives de la Generalitat.
Xavier Tarrés, regidor de Territori (Urbanisme) de l’Ajuntament de Tarragona, ha reconegut els darrers dies que serà impossible que el ple municipal aprovi provisionalment el POUM durant l’última setmana de març (tal com havia anunciat l’alcalde de Tarragona en reiterades ocasions). Des que l’equip de govern de l’alcalde Ballesteros va introduir els canvis a la proposta de POUM de l’anterior govern de CiU, modificacions aprovades per unanimitat pel ple municipal ara fa dos anys, els tècnics de l’Ajuntament han treballat de valent per tal que el pla urbanístic sigui una realitat aquest 2010. En declaracions a notíciestgn, el responsable d’urbanisme assegura que l’aprovació del pla serà “durant la primavera”, i afegeix “estem a l’espera de rebre els darrers informes favorables de Protecció Civil de la Generalitat en matèria de seguretat”. Si bé Xavier Tarrés no vol entrar en polèmica amb l’administració catalana, el cert és que els dos partits de l’oposició al consistori (PP i CiU), així com els col·lectius professionals més directament afectats pel POUM, asseguren que l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament s’està trobant amb infinitat d’impediments per part de la Generalitat, que elabora constantment informes negatius a les propostes urbanístiques del consistori. A això cal afegir-hi les modificacions que el Pla ha hagut d’anar incorporant per adaptar-se a les noves normatives. Segons fonts consultades per notíciestgn, el nivell d’exigència de la Generalitat pel que fa al plantejament urbanístic de Tarragona és tan alt i fins i tot allunyat de la realitat del municipi que “ara per ara viure a la ciutat és gairebé il·legal”.


JOAN AREGIO
PORTAVEU CiU A l’AJUNTAMENT DE TARRAGONA
‘L’Ajuntament ha de ser valent i explicar què està passant amb la Generalitat’
‘Tant el senyor Ballesteros com el regidor Tarrés haurien de ser valents i explicar tots els problemes i impediments que estan tenint amb la Generalitat per poder tirar endavant el pla urbanístic de la ciutat. Jo crec que a l’Ajuntament no se’n saben sortir i, en lloc d’explicar la veritat, el que fa és anar donant terminis que després no es poden complir. Mentrestant, la ciutat continua estan paralitzada.’


ALEJANDRO FERnÁNDEZ
PORTAVEU PP a L’AJUNTAMENT DE TARRAGONA
‘Demanarem dimissions si els terminis no es compleixen’
‘L’Ajuntament i la seva àrea d’urbanisme està provocant incertesa i perjudicant els interessos d’empreses i particulars, que fins ara han anat desenvolupant els seus projectes inversors pensant que el calendari anunciat pel consistori seria real. Si el responsable d’urbanisme, Xavier Tarrés, continua anunciant terminis que després no es compleixen, demanarem la seva dimissió.’


XAVIER TARRÉS
REGIDOR DE TERRITORI AJ. TARRAGONA
‘Esperem els informes favorables de Protecció Civil’
‘A l’Ajuntament continuem treballant amb la previsió d’aprovar provisionalment el Pla d’Ordenació Urbanística durant aquesta primavera, per tant, estem parlant d’un retard de només unes setmanes respecte a les dates anunciades i continuem dins dels terminis previstos. És cert que el retard en els informes procedents de Protecció Civil de la Generalitat en matèria de seguretat està condicionant la tasca dels nostres tècnics municipals.’


3. PÈRDUA DE FORMACIÓ: Malestar pel trasllat de l’FP d’higiene bucodental a Reus
La reordenació dels cicles formatius de l’àmbit sanitari a les nostres comarques dissenyada per la conselleria d’Educació de la Generalitat farà que, a partir del curs vinent, l’IES Cal·lípolis de Tarragona perdi el curs d’FP d’higiene bucodental. Aquest cicle formatiu fa 17 anys que s’imparteix amb èxit al complex educatiu de la capital tarragonina, registrant cada any un increment d’alumnes inscrits. És per això que des de la comunitat educativa de Tarragona no s’entén la decisió de la Generalitat de suprimir els cursos i traslladar-los a un altre institut d’educació secundària de Reus després d’aquest estiu.
La directora de l’IES Cal·lípolis, Boni Garcia, assegura que no entén els arguments donats des de la delegació territorial d’Educació per justificar la supressió del cicle formatiu d’higiene bucodental i el posterior trasllat d’aquest a un altre centre educatiu de la capital del Baix Camp. Segons la responsable de l’IES Cal·lípolis, des d’Educació diuen que la intenció és reordenar la formació professional de les comarques tarragonines i, en el cas dels cicles especialitzats en l’àmbit sanitari, concentrar-los en un nou centre de referència. Davant d’aquesta argumentació, Garcia recorda que “actualment a l’IES Cal·lípolis ja impartim 9 dels 13 cicles formatius sanitaris existents. Per tant, el territori ja disposa d’un centre docent especialitzat. No entenem per què Educació vol crear-ne un de nou quan nosaltres ja fa més de 20 anys que hi treballem”. La directora afegeix que els únics motius possibles que justificarien el trasllat del cicle formatiu són tres: una baixa preinscripció d’alumnes, un baixa qualitat docent o, per últim, impossibilitat d’espai per incrementar el servei. Segons la directora de l’IES Cal·lípolis, cap d’aquestes tres condicions es produeix al centre educatiu de Tarragona. “Cada any tenim més alumnes, disposem d’un professorat especialitzat amb més de 20 anys d’experiència docent i el tema de l’espai per créixer no és un problema”.

Reaccions polítiques
L’anunci de la conselleria d’Educació no ha estat ben rebut per la classe política de Tarragona que, igual que la directora del centre i la comunicat educativa de la ciutat, no arriba a comprendre els motius que han portat la Generalitat a decidir el trasllat del cicle formatiu de Tarragona a Reus. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha mostrat públicament el seu malestar per la decisió d’Educació i ha anunciat que juntament amb el regidor d’Ensenyament, Joan Sanahujes, lluitarà perquè el cicle formatiu es mantingui l’any vinent a l’IES Cal·lípolis.
L’alcalde, en algun mitjà de comunicació de la ciutat, va arirbar a dir que està “molt enfadat” amb aquest afer per “l’ocultisme amb el qual s’ha dut a terme el trasllat per part de la conselleria d’Educació”. El grup municipal del PP, de la seva banda, ha anat molt més enllà i ha demanat ja la dimissió del conseller d’Educació, Ernest Margall, davant del que consideren “una nova decisió arbitrària d’aquest govern de la Generalitat que perjudica una vegada més la ciutat de Tarragona”, segons manifesta el portaveu del PP al consistori, Alejandro Fernández.
El popular, a més, ha instat l’alcalde a afegir-se a aquesta petició de dimissió, assegurant que “la queixa estèril i els cops de puny mediàtics sobre la taula serveixen de molt poca cosa”. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joan Aregio, assegura que “cada vegada que l’alcalde diu que està enfadat hi sortim perdent.
Ja ha passat amb la Llei de vegueries i ara també amb l’FP d’ortodòncia. Que no s’enfadi tant i que treballi per la ciutat”, conclou.

Comunicat del Consell escolar i del Claustre
El Consell escolar i el Claustre s’oposen a la decisió del Departament d’Educació de suprimir el CFGS d’Higiene bucodental a l’Institut Cal·lípolis i el seu trasllat a l’Institut Baix Camp de Reus. L’Institut Cal·lípolis té més de 20 anys d’experiència en la formació professional de la família sanitària. Els seus professionals treballen dia a dia per millorar la qualitat de l’ensenyament i amb el seu esforç han obtingut la certificació ISO 9000-2001 l’any 2006, i treballen en el model d’excel·lència EFQM. En el pla estratègic de centre hi ha com a objectiu millorar la projecció del centre a l’entorn socioeconòmic i implementar el programa Qualifica’t amb una assignació econòmica específica per a millorar l’equipament del cicle d’Higiene bucodental.
Ens oposem a aquesta decisió pels següents motius:
L’especialització de centres no implica suprimir oferta educativa i experiències anteriors ho demostren. En cap territori s’ha suprimit un cicle d’un centre on funcionava bé i s’ha portat a un altre centre situat a escassos Km, com està passant aquí. No suposa cap millora en l’oferta formativa territorial.
Es pretén traslladar-lo de l’Institut Cal·lípolis dotat amb instal·lacions i equipaments adequats per realitzar aquests ensenyaments i en el quals, el curs passat, es va fer una inversió de 20.000 euros, a l’Institut Baix Camp on actualment no hi ha instal·lacions ni equipaments preparats. Això suposarà una despesa econòmica innecessària en els actuals moments de crisi, i quan el Departament ens està dient que no hi ha recursos, per exemple per tirar endavant el programa Qualifica’t.
La major part del professorat que actualment està impartint el cicle té més de 15 anys d’experiència en la impartició d’aquest cicle formatiu. Al llarg d’aquests anys aquest professorat ha fet un esforç important per formar-se i adquirir les competències necessàries per donar una formació de qualitat als futurs professionals. La formació i la vàlua del professorat ha esta reconeguda per el propi Departament, ja que aquest professorat ha actuat com a formador i orientador per a altres instituts que posaven en marxa aquest cicle formatiu. El professorat ha participat també en el procés de convalidacions de crèdits i matèries entre el cicle d’Higiene bucodental i estudis universitaris.
La supressió del CFGS d’Higiene Bucodental en el nostre centre impedirà que durant el proper curs es puguin realitzar accions formatives adreçades a les persones aturades, en risc de desocupació o que no tinguin titulació, a través del programa Qualifica’t.
La situació de l’Institut Cal·lípolis dins del Complex educatiu de Tarragona permet oferir: residència, menjador, ampli aparcament de cotxes.
És lícit que la ciutat de Reus vulgui augmentar l’oferta formativa, però es pot fer amb altres cicles formatius de la família sanitària de gran interès i que no s’imparteixen en el nostre territori. En tot cas, la gran demanda d’Higiene bucodental (el triple de les places ofertades) podria justificar que hi hagués dos grups (un a Tarragona i un altre a Reus).
En l’ordenació de l’oferta de formació professional sanitària en el nostre territori (Reus, Tarragona i comarques properes) està pesant la construcció del Tecnoparc a Reus, i la previsió de crear allà un centre d’FP de Ciències de la Salut en un futur pròxim. No sembla que el cicle d’Higiene bucodental, amb escassa o nul·la vinculació amb el mitjà hospitalari sigui el més adequat per portar a aquest futur Institut. Determinats cicles com el de Radioteràpia, clarament hospitalari i que actualment no s’ofereix a la província de Tarragona, serien una molt millor opció d’oferta formativa per a Reus i per al nostre territori en general.
El Consell Escolar vol mantenir l’oferta formativa que existeix en aquest moment a l’Institut Cal·lípolis. L’oportunitat de cursar formació professional a la ciutat de Tarragona no s’ha de veure mai minvada. En tot cas ha de créixer. La formació és una riquesa per als nostres fills i alumnes i per a tots els ciutadans de Tarragona.