dimecres, 23 de juny del 2010

Les comptes del "Gran Capitán"

Tothom que li agradi l' historia sap l'episodi de “Gonzálo Fernández de Córdoba i el Señor Rey”. Una cosa semblant va succeir el 21 de juny a la Comissió Informativa de Cultura.

El tàndem PSC/ERC o d'altre manera CRESPO/ROSELL, després de gairebé tres mesos sense activitat, van donar-nos els números o sigui, el cost de la festa del centenari del Teatre Metropol.

Al final va resultar que la “infernal comèdia” va costar
als tarragonins 230 .000,- €. Recordaran que l' impressió dels tarragonins reflectida als mitjans va ser el que en termes taurins es diu "diversidad de opiniones".

El que és cert és que, va passar sense pena ni gloria, malgrat l'expectació creada, més per el desproporcionat cost del aconteixement que per altra cosa. Ara ja tenim tots els elements per jutjar si la
programació del centenari, es adequada, ponderada i
proporcionada als temps que corren.

Un primer baròmetre va ser la consulta que un dels diaris va fer amb sis dels mes prominents artistas o animadors culturals de la Ciutat. Em quedo, faig meva i manllevo, el comentari del Sergi Xirinacs: “Això es una patada als ous a la cultura de Tarragona”.

L’activitat cultural del Govern Ballesteros ha estat definida per propis i extranys d’empobrida, decadent, i de pas endarrera en relació amb el que es venia fent. l aquestes saturnals del Centenari no han servit ni tanmateix per animar el "cotarro" cultural.

La festa de cloenda, del diumenge passat, va estar pobre, faltada d'imaginació, i totalment evitable. Res de novedós. L' únic destacable, a part del vestit "glamourós" d'alguna responsable municipal, va ser l'actuació del pallasso del xiulet, que va fer les delícies del respectable, a "toc de pito". Ara bé, coincidirem tots que el número del Cloe era mes de festa de primera comunió al mas del avi que de la cloenda d'un Centenari.

Ni l'Oriol Grau, va poder aixecar l'ensopiment general. Partíceps-convidats, els de la "colla", omissions, moltes i sonades d'associacions i grups que han contribuït durant 100 anys a fer del Metropol, el que es.

Amb la que cau, no puc mes que apuntar-me als que valorem la decisió negativament. Malgrat que al Sr. Ballesteros i les seves Tinents
d'Alcalde la idea els hi continua semblant meravellosa, no se que n'opinaran els funcionaris als que els hi ha retallat els sous o els pensionistes que els congelen polarment les pensions. No se si valia més destinar aquesta quantitat gens menyspreable a alguna activitat socialment més productiva .

Tenim molts tarragonins, famílies senceres, sense atur ni subsidi, i amb els Banc d'Aliments que tocant fondo. Es justificava la Sra. CRESPO amb una valoració hipotètica, del cost de promoció que la presencia del Sr. Malkovich a Tarragona, representava. L'Alcalde Ballesteros ha incorporat al seu reiteratiu discurs allò de "situar a Tarragona en el mapa". La resposta és que, amb un fet aïllat, com la visita del Sr. Malkovich no situa a la nostra bimilenaria ciutat enlloc.

El que val és la feina continuada, consistent, de promoció del que estem fent, com referència del que es fa a altres llocs, amb espectacles de qualitat, i no fer volar coloms com els del Metropol. Tarragona va ser, fa molts poc anys, a tercera pota de la cultura de Catalunya: El Teatre Grec de Barcelona, Perelada i Tarragona.

Aquesta innegable realitat ha estat enterrada per la falta de projecte del
Govern Ballesteros. Emplaço als tarragonins a veure com anirà el
pressupost de les Festes de Sant Magí i Santa Tecla.

Segur que amb l'excusa del Centenari, minvarà el pressupost de les Festes Majors, en detriment de tota la ciutadania aliena al Festival Malkovich. Allibereu-nos senyor del mal Govern i dels que lliguen els gossos amb llonganisses.

Albert Vallvé
Regidor de CiU
Ajuntament de Tarragona