Des de l’entrada dels socialistes al govern municipal s’ha parlat moltes vegades de participació ciutadana com a element diferenciador de la manera de fer del nou govern en relació a l’anterior. I molt especialment en temes d’urbanisme, on es va parlar molt de transparència i es va fer molta sang contra CiU amb motiu de la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona.
S’ha fet molta política d’aparador amb moltes trobades del govern municipal amb diversos col·lectius, com les fetes amb Afectats pels Plans de Millora Urbana, les quals vam respectar pels motius sobradament coneguts.
O les Jornades POUM amb una assistència de 300 persones. Venuda com un gran èxit però que va servir només per explicar el POUM a una part sempre respectable però molt minúscula de la ciutadania.
O la creació del famós Consell Assessor del Territori. Dic famós perquè es va fer un acte de constitució el 2 d’abril de 2008 a la Casa Canals, amb molt d’allò que se’n deia abans “pompa i boato”, davant dels representants del món associatiu, sindical, acadèmic, professional, i econòmic.
Aquest consell s’havia de reunir cada sis mesos per assessorar el govern sobre tots els temes d’urbanisme, tot i que nosaltres ja vam manifestar que l’urbanisme, que és un tema viu, dinàmic i que depèn molt de les decisions diàries, no pot debatre’s cada sis mesos, a misses dites.
Es va fer la sessió de Constitució el dia 2 d’abril de 2008. I en aquesta sessió l’Alcalde Ballesteros va dir (extret de l’acta de la sessió) que l’objectiu d’aquest Consell no era altre que la de incentivar la participació ciutadana en l’elaboració del POUM, la transparència en la gestió dels interessos municipals i finalment evitar alarmes socials innecessàries motivades, precisament, per la manca d’aquesta participació i transparència.
Els titulars l’endemà eren: “El Conseller Assessor de Territori neix a Tarragona amb afany de transparència”, “El Consell Assessor de Territori unirà els interessos de l’Ajuntament i els ciutadans”. “El Consell Assessor de Territori, un òrgan que pretén traslladar les propostes i suggeriments que emanin de la societat cap al govern de la ciutat”
Oi que queda bonic?? Aquests titulars i la frase lapidària de l’Alcalde vista avui amb la perspectiva del temps, fa, si més no, riure.
Doncs bé, després d’aquesta reunió constitutiva de l’abril, només se’n va fer una altre el mes de novembre del mateix any, dies abans del Plenari que havia de fer la segona aprovació inicial del POUM. És a dir, des del novembre de 2009 NO S’HA FET CAP MÉS REUNIÓ. EN DOS ANYS DUES REUNIONS.
PORTEM, DONCS, UN ANY SENSE PARTICIPACIÓ CIUTADANA NI PROXIMITAT NI TRANSPARÈNCIA EN TEMES D’URBANISME.
Però tot això no és casual, aquesta indolència en tornar a convocar el Consell no és perquè sí. Coincideix amb el retard incomprensible i injustificat en l’aprovació provisional del POUM que ha de fer l’Ajuntament abans d’enviar-lo a la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.
És intolerable que en els moments econòmics actuals l’eina estratègica bàsica de desenvolupament territorial porti un altre any de retard. I van dos.
Avui només han aconseguir que els veïns afectats pels Plans de Millora Urbana tornin a estar neguitosos, doncs fins l’aprovació definitiva no poden fer actuacions en els seus habitatges i ni tant sols saben de manera definitiva que passarà.
En tot cas que sàpiguen aquests veïns, i així ho va dir el Portaveu Joan Aregio, quan hi hagi canvi a la Generalitat l’any que ve, es respectaran fil per randa tots els acords de l’Ajuntament amb els veïns que van ser refrendats per la segona aprovació inicial del POUM. Que no pateixin!!
I aquest retard està posant en risc inversions d’entitats sense afany de lucre dedicades al servei social. Com la Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de la Muntanyeta de Sant Pere que espera a l’aprovació definitiva de POUM per poder construir la segona fase de les seves instal•lacions. Ja no és tant sols perquè tenen molta demanda de places sinó perquè perdent cada any que passa una subvenció de 700.000€
I aquest retard també ajorna la creació d’espais de cessió obligatòria a l’Ajuntament per dotar la ciutat d’equipaments de tot tipus: culturals, educatius (recordeu les discussions per l’IES de TGN2?), assistencials, esportius, etc.
Per això denunciem que es faci tanta parafernàlia i propaganda amb coses que considerem de molta importància i que després es deixen arraconades i per això exigim al govern municipal que deixi de menystenir a la societat civil tarragonina i convoqui el Consell Assessor del Territori per donar comptes de l’estat de la revisió del POUM i es justifiqui el retard o, si creuen que no serveix per a res com sembla ser que és, que el convoquin per acordar la seva dissolució.
I exigim també que el govern municipal porti a plenari l’aprovació provisional del POUM abans d’acabar l’any i que si queda algun informe per resoldre que aprofitin que totes les administracions que informen són “amigues” del PSC.
Tarragona 28 d’octubre de 2009
Jordi-Miquel Sendra Vellvè
Conseller Municipal de CiU
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada